top of page

Протезування суглоба. Варто чи ні?

Оновлено: 8 черв. 2021 р.

Роки дискомфорту в тазостегновому суглобі впливають на повсякденне життя людини. Їй доводиться відмовлятися від спорту, активного дозвілля. Навіть короткі відстані, які треба пройти пішки, створюють проблеми. Суглоби болять і під час відпочинку, і під час сну. Біль виснажує людину, якість життя різко погіршується.


Причиною болю стає зношення суглобу - артроз. Захисний шар хряща зменшується настільки, що кістка треться об кістку, ускладнюючи ситуацію. Це не тільки боляче, але також з часом все сильніше обмежує можливість пересуватися.



Чому варто зробити процедуру із заміни суглоба?

В разі повного виснаження хряща, єдиний вихід - ендопротезування кульшового чи колінного суглоба. Заміна на штучний суглоб трапляється й у молодих людей. Такі операції часто проводять після травм, особливо після ДТП.


Проте, на оперативне втручання готовий далеко не кожен. Людей лякає сама процедура. А багато хто, змирившись, не шукає шляхів до покращення. Коштовна процедура здається їм зайвою у зрілому віці. А від лікаря-ортопеда вони швидше чекають підтверджень своїх побоювань, ніж реального погляду на ситуацію. Однак 90% прооперованих людей відзначають покращення стану, зменшення болю, збільшення обсягу руху. Сучасні технології ендопротезування кульшового та колінного суглоба дають змогу ходити вже на наступний день.


Які переваги протезування суглобів?


Захворювання суглобів на пізніх стадіях призводить до зменшення рухової активності, або ж до повної відмови від ходіння через больові відчуття. Такі пацієнти потребують стороннього догляду через часткову або повну неспроможність виконувати звичайні побутові справи (приготування та приймання їжі, прибирання, особиста гігієна тощо).


У більшості випадків, обов’язок догляду такого пацієнта в побуті лягає на плечі близьких родичів (одного з подружжя, дітей, батьків тощо).


Догляд за хворим членом сім’ї зобов’язує до зміни власного життя, відмови від дозвілля, хобі, бізнесу. Це, своєю чергою, приносить втрати майнового характеру (втрата доходів) та нематеріальні втрати (втрата нормальних соціальних зв'язків, друзів тощо).




Операція з ендопротезування суглоба не тільки усуває больові відчуття, але і відновлює якість життя. Після проведення ендопротезування суглоба, пацієнт на наступний день починає ходити. Він стає вільним і самостійним та не потребує сторонньої допомоги. Можна повертатись до заняття улюбленою справою та бізнесом.

Відновлення рухової активності полегшує життя і членам сім’ї, що змушені були доглядати за хворим.


Так на справді, відтягування ендопротезування тільки здорожчує сам процес лікування і реабілітації.


Сучасні протези є достатньо інноваційними, а операція планується до деталей. Операції вже настільки відпрацьовані, що відсоток ускладнень надзвичайно низький - менше ніж 2%.


Вчасне ендопротезування кульшового чи колінного суглоба - дешевше ніж відтерміноване?

Так, така процедура дозволяє уникнути тривалого післяопераційного відновлення і загалом має менше шансів на виникнення ускладнень. Впровадження європейського протоколу з ендопротезування кульшового та колінного суглоба дає хороші результати.


Той, хто був фізично активний до операції, має хороші шанси відновити свій колишній спортивний рівень найближчим часом. Якщо суглоб вже перестав функціонувати, і мускулатура атрофувалась, не слід очікувати багато чого від процедури. Але, принаймні, гарантовано зникне біль. А ось подальший результат буде залежати від сумлінності та наполегливості пацієнта особливо в ранній реабілітаційний період. За даними статистики 95% пацієнтів продовжують звичний спосіб життя.


Які штучні суглоби ми рекомендуємо?

Вибір протезів зараз різноманітний, асортимент, як дешевих зразків, так і дорогих - широкий. Протези відрізняються своїми конструкціями, ціною. Нові варіанти в чомусь перевершують старі, вони враховують недоліки попередників, але, як правило, вони значно дорожчі, хоч перевірку часом ще не витримали. Тому однозначно говорити про перевагу якоїсь однієї моделі або фірми не можна. Відомі фірми випускають рівнозначні варіанти, а пацієнт з лікарем повинні знайти найкращий для пацієнта варіант.


Кращі поєднання (пари) тертя:


  • метал плюс метал;

  • метал плюс поліетилен;

  • кераміка плюс кераміка;

  • кераміка плюс поліетилен.

Кожне поєднання має свої плюси та мінуси. Те, що буде оптимальним для однієї людини, може абсолютно не підійти іншій. Пари тертя повинні підбиратися індивідуально, їх комбінація залежить від рухової активності хворого. П'ятнадцять відсотків ускладнень після ендопротезування відбуваються саме через неправильний підбір поєднання.


Чи потрібна заміна протезу в майбутньому?


Ціни на ендопротезування кульшового та колінного суглоба , останнім часом, значно знизились, що зробило процедуру набагато доступнішою. Останні моделі ендопротезів служать від 12 до 15 років, надалі доводиться їх замінювати на новий штучний суглоб, тобто проводити ревізійні втручання.


З кожним роком зростає якість штучних суглобів, що ще більше подовжує їх службу і відбивається на якості операції. Це вселяє надію, що людині не доведеться двічі йти на заміну суглоба, одноразове ендопротезування дозволить зберегти функції суглоба в повному обсязі до кінця життя.



685 переглядів0 коментарів
bottom of page