top of page

«Я не є легковірною особою. Як медик, я знаю, кому можна довіряти…» Блаженніший Святослав (Шевчук)

Коли потрібно рятувати життя найдорожчої людини, забуваєш, про все, і стаєш

Блаженніший Святослав (Шевчук) відвідує свого батька Юрія на другий день після операції на серці у клініці СИМБІОТИКА
Блаженніший Святослав (Шевчук) та батько Юрій Іванович

просто сином чи донькою, шукаючи для батька чи матері тільки найкращого медичного закладу, де вони будуть в безпеці, під опікою професійних лікарів і людяного, милосердного молодшого медичного персоналу.

Обравши нашу клініку для операції на серці батька, Блаженніший Святослав одночасно благословив Симбіотику, і поклав на нас ще більшу відповідальність за обраний шлях. Серцево-судинну патологію у Юрія Шевчука було виявлено під час обстеження, коли він звернувся до одного з наших кардіологів. Відповідно до наших протоколів, пацієнту було рекомендовано негайно провести мініінвазивне коронарне шунтування, щоб запобігти незворотнім змінам серця.


Блаженніший Святослав, напередодні операції особисто приїхав у клініку, переконатися, що тут і справді умови та професіоналізм кардіохірургів відповідає рівню аналогічних клініках світу. Познайомившись з кардіохірургом Тарасом Рудиком, медичним персоналом клініки, побачивши операційну та технічне оснащення клініки, глава УГКЦ вирішив, що батька оперуватимуть у Стрию, де, як кажуть, навіть стіни лікують.


Блаженніший Святослав з кардіохірургом Тарасом Рудиком та лікарем кардіологом Наталею Кошлань-Василишин
Блаженніший Святослав з кардіохірургом Тарасом Рудиком та лікарем кардіологом Наталею Кошлань-Василишин

«Я не є легковірною особою. Як медик я знаю кому можна довіряти. Тому перед тим як довірити, я приїхав сюди, я побачив, я познайомився, я почув лікаря, я побачив ці надсучасні засоби надання медичної допомоги. Я побачив, як тут люди спілкуються між собою, яка атмосфера панує, я зрозумів що тут є цілком інша логіка медичної опіки. Я зрозумів, що своє найдорожче, свого тата я можу довірити тут у руки цих лікарів і медичних працівників. Я не побоявся довірити лікарям свого батька, найбільший скарб який я маю. Я пів року тому втратив свою маму, тому мій тато - найбільший скарб земний, який я маю. Тому ви можете мене зрозуміти що означало побачити того і тих, кому я мав, довірити його життя. Я вражений розвитком медицини, бо такого типу операції колись були доволі інвазивними, а тепер за допомогою лікарського мистецтва мініінвазивної операції на серці, людина за декілька днів повертається до звичайного життя» - сказав Блаженніший Святослав Шевчук.

Блаженніший Святослав та кардіохірург, медичний директор клініки Тарас Рудик
Блаженніший Святослав та кардіохірург, медичний директор клініки Тарас Рудик

Операція відбулася на наступний день після свята Михайла. На другий день після операції Юрій Шевчук вже зустрівся з сином та прогулювався коридорами клініки. Блаженніший Святослав згодом заявив журналістам, що радіє, що сьогодні вже не треба їхати закордон, щоб отримати якісну і безпечну операцію на серці, бо клініка світового рівня працює є у Стрию, на його батьківщині, і навіть у приміщенні, де він колись працював. Він сказав:


«Я ніколи не міг подумати, що тут працює клініка, якій може позаздрити Північна Америка, Західна Європа, сучасні найбагатші країни. Мені довелося побувати у різних країнах, і знайти чогось подібного там доволі складно. А такого рівня сучасний медичний заклад в моєму рідному місті Стрию, зокрема в тій лікарні, яку я знав як студент, як працівник, я не очікував побачити. Переповняє мене гордість за моє рідне місто Стрий. Що така клініка є тут в мене вдома. Спілкуючись з лікарями, медсестрами, я переконався, що ця клініка є прикладом нової філософії надання медичних послуг. Нового , цілком іншого виду стосунків між лікарем і пацієнтом, А особливо що вражає – доступність цієї лікарні. Хтось може подумати, що це лікарня для багатих – ні».

На знак подяки лікарям, які врятували здоров’я і життя батька, Блаженніший Святослав вручив медичному директорові та кардіохірургові, який виконав мініінвазивну операцію, Тарасові Рудику, ікону Архистратига Михаїла і всіх сил неплотних, як символ перемоги добра над злом:

«Так це у цій простій лікарні добро перемагає. І ті хворі, які справді в небезпеці, в небезпеці свого здоров’я, між життям і смертю, відчувають, що в руках лікарів тут добро воює за них і завжди готове перемогти».



Блаженніший порадив усім медикам підтримувати довіру до себе, постійно працюючи над собою і ставлячись до пацієнтів як до самого Ісуса Христа:


«Найперше, щоб лікарі повірили, що систему медицини можна міняти, покращувати, що вона може бути успішною тут в Україні. Що ті світові здобутки медицини можуть бути доступними в нас, вдома. Ми сьогодні маємо молодих лікарів, які пройшли найкращі інституції медичної освіти закордоном, і не залишилися там, приїхали додому і рятують життя українців тут. Я думаю, що це приклад справжнього патріотизму. Тому нехай люблять свою професію, не бояться міняти стереотипи пост совєтської медичної системи, нехай люблять людей, тих хворих, кому вони мають послужити. А по-християнськи ми кажемо, що в обличчі хворого лікар має бачити самого Ісуса Христа, якому має послужити, його рани, які є присутні у ранах того хворого. І ось тут у цій лікарні «Симбіотика», у моєму рідному місті Стрию я це побачив.»

Він також звернувся до людей, які не завжди довіряють медицині та більше покладаються на милість Божу ніж на медицину, коли виникає потреба лікуватися:


Блаженніший Святослав з мером м.Стрий Олегом Канівцем

«Я би просив не спокушати Бога. В духовному житті є така спокуса, про яку Господь говорить у пустелі коли його спокушає диявол: «Не будеш спокушати Господа Бога свого». Тобто нехтувати тими засобами, які Господь Бог вручає в руки людини, і напряму вимагати чуда від нього. Адже Бог робить людину розумною. Це він надихає її щоразу глибше пізнавати людський організм і сотворений світ. Бог є джерелом цього мистецтва, яким ми називаємо сьогодні медицину. Тому та мудрість, яку отримує лікар, також походить від Господа Бога. Господь Бог рятує людину руками лікаря. Тому тут потрібно бачити звичайний спосіб, яким Бог допомагає людині. А коли ми, спокушаючи Бога, вимагаємо від нього чуда, заперечуючи ті інструменти, які він посилає людині для того, щоб вона була живою і здоровою, тоді ми грішимо проти Господа Бога»,

сказав Блаженніший Святослав Шевчук.


Дивіться також відео.


bottom of page