top of page

Біль у грудній клітці після COVID - 19

Оновлено: 8 черв. 2021 р.

Задишка, втома та біль у грудях після коронавірусної інфекції - одні з найпоширеніших симптомів, на які скаржаться пацієнти під час візиту до кардіолога. Поява болю в грудях після COVID викликає занепокоєння, але переважно не загрожує життю.

Слід звернутися до лікаря у випадку появи нового болю у грудях, щоб з’ясувати, чи може це призвести до потенційно серйозної хвороби серця або легень.




ТИПИ БОЛЮ В ГРУДНІЙ КЛІТЦІ

Неспецифічний/не серцевий біль

Може з’являтися в будь-якій точці грудної клітки; може не мати сталого місця розташування. Дуже часто відчувається в локалізованій ділянці трохи нижче лівого соска. Може бути різким або тупим; може тривати від долі секунди аж до декількох годин. Будь – яке фізичне навантаження не впливає на характер болю. Рідко вдається з’ясувати причину цього больового відчуття.


М’язово-скелетний біль

Може обмежуватися невеликою, зазвичай, чітко окресленою ділянкою; може відчуватись больовим відчуттям у певній ділянці м’язів (так звана міалгія). Болюча ділянка чутлива на дотик; біль посилюється під час повороту тулуба, потягування. Міалгія досить поширена під час гострих вірусних інфекцій, таких як COVID.


Разом з неспецифічним/не серцевим болем можуть спостерігатися у період одужання після коронавірусної хвороби. Такий біль теж може бути спричинений виконанням нових фізичних вправ (наприклад, відтискання від підлоги).


Плевральний біль

Біль різкий і посилюється під час вдиху. Зазвичай вказує на запалення плеври (оболонки легень) - внаслідок плевриту, або перикарда (оболонки серця) – внаслідок перикардиту. Переважно, такий біль посилюється у положенні лежачи на спині, натомість, послаблюється в положенні сидячи, нахилившись вперед. У цьому випадку необхідне призначення протизапальної терапії.


Важкий перебіг коронавірусної хвороби може спровокувати запалення серцевого м’яза (так званий міокардит). Звикло виявляють у людей з важкими симптомами COVID, які потребують стаціонарного лікування. Також біль такого типу може бути викликаний згустком крові (легенева емболія) в одній або декількох артеріях, що несуть кров до легень.


Початок болю здебільшого раптовий і може супроводжуватися іншими симптомами як - от задишка. Важливо діагностувати цей стан якнайшвидше, щоб призначити відповідні ліки для розрідження крові та запобігти повторним епізодам тромбо-емболічних подій.


Стенокардія

Найпоширеніший симптом, що виникає через звужені або закорковані артерії серця (так звані коронарні артерії). Здебільшого відчувається як важкість або стиснення в грудях; може поширюватися в одну або обидві руки, іноді до шиї, щелепи або зубів.


Розрізняють стабільну і нестабільну стенокардію.

Стабільна стенокардія провокується певним фізичним навантаженням як - от швидкою ходьбою або бігом, ходьбою по поверхні з нахилом, або підйомі по сходах. Швидко вгамовується під час сповільнення темпу фізичної активності, або ж під час відпочинку. Переважно посилюється на морозі.


Нестабільна стенокардія - стан, коли людина відчуває посилення тих симптомів, які раніше відчувались як стабільна стенокардія. Зазвичай виникає під час незначної фізичної активності, навіть у стані спокою.


Біль, спричинений інфарктом міокарда дуже нагадує стенокардію, але здебільшого сильніший і триваліший; може супроводжуватися відчуттям нудоти, блювотою, вираженою пітливістю, занепокоєнням і поганим самопочуттям. Важливо швидко зорієнтуватися, оскільки такий стан загрозливий для життя.


Коли слід звертатися за медичною допомогою?


Вам слід негайно звернутися за медичною допомогою, якщо є підозра на розвиток інфаркту міокарда! Важливо якнайшвидше отримати медичну допомогу, якщо ваша відповідь «так» хоча б на одне з нижче описаних питань:

- ви відчуваєте раптовий біль у грудях, який утримується понад 15 хвилин?

- ви відчуваєте раптовий біль у грудях, який супроводжується нудотою або блювотою, пітливістю або задишкою?

- ви відчуваєте раптовий біль у грудях, що супроводжувався втратою свідомості?


Запрошуємо вас звернутися на плановий консультативний візит до кардіолога, у випадку появи будь-якого нового больового відчуття в грудях, який, однак, не має жодної з описаних особливостей у вище перелічених питаннях.


Будь - ласка, не ігноруйте біль у грудях, який виникає під час фізичних навантажень і полегшується під час відпочинку. Це може бути стенокардія.

1 282 перегляди0 коментарів
bottom of page