top of page

Як зберегти серце після перенесеного ковіду?

COVID-19 небезпечний своїми наслідками. Перехворівши на нього ви здобуваєте не лише імунітет, а, часом, і низку ускладнень. Порушення роботи нервової системи, серця, нирок, легеневий фіброз – усе це спостерігається у пацієнтів, які перенесли коронавірусну інфекцію.



Зі 100 осіб кожні 5 – 6 осіб, навіть молодого віку, мають ускладнення у роботі серцево-судинної системи. Порушення в роботі серця може бути як після важкого перебігу, так і після легкої форми коронавірусу.




Найчастішими причинами звернення до кардіолога є:


1.Загострення ішемічної хвороби серця (прогресування стенокардії, інфаркт міокарда):

При коронавірусній хворобі підвищується здатність до утворення тромбів, зокрема - в дрібних судинах, наслідком є загострення ішемічної хвороби серця, розвиток гострого інфаркту міокарда.

Тому перші прояви хвороби: стисикаючий, пекучий біль за грудиною (місце де носять краватку) при фізичному навантаженні, а згодом - і в спокої, зниження толерантності до фізичного навантаження, перебої в роботі серця вимагають консультації кардіолога, проведення ЕКГ, ЕХО-КГ, ХОЛТЕР ЕКГ, коронарографії та вирішення тактики подальшого лікування. В залежності від змін, які виявлять при обстеженні, це може бути або консервативне (медикаментозне) лікування, або стентування коронарних судин чи операція на відкритому серці - аортокоронарне шунтування. Своєчасна діагностика та адекватне лікування - це швидка реабілітація та швидке повернення до повноцінного життя, зменшення інвалідизації.


2. Міокардит – запалення серцевого м’яза.

Covid -19 може викликати міокардит навіть у пацієнтів, що перенесли вірус у легкій формі, або у тих, хто видужав. Міокардит можна запідозрити на підставі таких скарг: задишка, нестача повітря, підвищення температури тіла, перебої в роботі серця. Діагноз стверджується даними клінічного обстеження, ЕКГ, ЕхоКГ та лабораторної діагностики (загальний аналіз крові, визначення рівня С‑реактивного білка, визначення вмісту натрійуретичного пептиду чи NT‑proBNP, кардіоспецифічних ферментів і тропонінів I й T в сироватці крові, рівень D‑димерів, фібриногену, протромбінового часу, кількості тромбоцитів, та феритину). Остаточно діагноз встановлюється за допомогою МРТ серця. Вчасно встановлений діагноз та своєчасне комплексне лікування запобігає розвитку та прогресуванню серцевої недостатності, розвитку дилятаційної кардіоміопатії (розширення камер серця), яке надалі може потребувати трансплантації серця.


3.Легенева гіпертензія.

Після перенесеної коронавірусної інфекції може розвинутися фіброз легень, коли легенева тканина заміщується сполучною тканиною, знижується газообмін у легенях, викликає задишку, яка може проявлятись під час фізичних навантажень, так і в спокої. Відтак, розвивається легенева гіпертензія. Це потребує дообстеження та лікування спеціальними препаратами.

Тому раджу усім пацієнтам, хто переніс COVID 19, обов’язково пройти обстеження в кардіолога, а сімейним лікарям, обов’язково скеровувати видужалих пацієнтів на профілактичне Ехо КГ. Чим раніше будуть проведені відповідні обстеження, тим раніше виявимо зміни у серці, тим більше шансів швидко одужати.

376 переглядів0 коментарів
bottom of page