top of page

Унікальні операції на серці без розрізу грудини - звичайні будні "Симбіотики".

Оновлено: 25 трав. 2022 р.

Команда львівських кардіохірургів, яка вже п'ять років спеціалізується на мініінвазивній кардіохірургії, знайшла інвесторів в Україні та за кордоном для відкриття високоспеціалізованої клініки, що відповідає світовим стандартам безпеки, сервісу та догляду за пацієнтами. Клініку відкрили 2020 року у Стрию, в приміщенні колишньої хірургії Залізничної лікарні, завдяки сприянню місцевої влади міста. Через півроку до кардіохірургів приєдналися однодумці ортопеди-травматологи. Як це, розвивати високоспеціалізовану приватну медицину в районному центрі? Як мініінвазивні операції на серці змінюють тенденції лікування хворих з патологіями серця? Про це в розмові з медичним директором Українсько-британської клініки «Симбіотика», кардіохірургом, який у 2017 році стартував мініінвазивну кардіохірургію у Західній Україні, Тарасом Рудиком.

Відкриття клініки в Стрию стало унікальною подією, розривом шаблону. Високоспеціалізована послуга, кардіохірургія, монополію на яку до цього часу мали тільки столиця та декілька обласних центрів, з’явилася у районному центрі ...

Ще на етапі задуму клініки ми застосували ціннісний підхід до надання медичної послуги. Багато людей цікавиться, що означає наша назва «Симбіотика». Дуже просто – це симбіоз, взаємовигідна тісна співпраця пацієнта і медика, медицини і бізнесу, що базується на спільних цінностях та довірі. Ми створили клініку таку, яка потрібна пацієнтові і лікареві одночасно. Клініку, в якій лікуємося самі. Наприклад сотим Симбіотики став хірург, який працює зі мною в одному кабінеті, дружину одного з наших інвесторів також оперували наші травматологи. Що може стати кращою рекомендацією для клініки, як не те, що ми самі в ній лікуємося і лікуємо тут своїх найближчих людей?


Наша команда навчалася проводити мініінвазивні операції в аналогічній клініці м. Бельсько-Бяла у Польщі, яка належить мережі Польсько-американських клінік серця. Так от досвід Польщі та інших европейських країн, показує ефективність «децентралізації» надання

високоспеціалізованої медичної допомоги. В нашому випадку ми максимально наблизилися до пацієнта територіально. Адже Стрий знаходиться на перетині міжобласних шляхів, що сприяє внутрішньодержавному «медичному туризму». Коли закрили кордони з Євросоюзом, аналогічну допомогу європейської якості українці змогли отримати в Україні, близько до свого дому, і за приємнішою ціною.

Що означає клініка для пацієнта і лікаря одночасно? Як відомо все має бути для пацієнта.

Ми відносимо себе до ціннісно орієнтованого медичного бізнесу. Нашими цінностями є безпека, професіоналізм, людяність, здатність персоналу до навчання і роботи в команді, чесність з пацієнтом на кожному етапі лікування, зокрема і у встановленні адекватної ціни на послугу. Наш пацієнт та його «спонсори», а це в основному родичі, діти, чітко знають скільки і за що платять.

Відділення інтенсивної терапії

Родичам не потрібно, як це досі практикується у деяких клініках, кидати роботу, щоб забезпечити догляд хворого у лікарні, вештатися містом у пошуках ліків, збирати плітки про те, скільки «віддячити» лікареві. Ми забезпечуємо кожному пацієнтові бездоганний догляд, харчування, домашню атмосферу. І цей підхід виправдав себе якраз під час пандемії. Адже чим менше сторонніх людей у клініці, тим менше інфекцій, тим швидше одужують наші пацієнти.

Відділення інтенсивної терапії

А медичний персонал позбавлений принизливих «подяк» від пацієнтів, може працювати у безпечних умовах, маючи час і можливість навчатися, самовдосконалюватися, професійно зростати. Ми дуже ретельно підбираємо персонал, перевіряємо чи люди відповідають нашим ціннісним орієнтирам, інакше, ми не зможемо працювати в команді.

До речі, про пандемію. Як вам вдалося жодного разу не закритися на карантин і безперервно оперувати. Відомо, що, під час локдаунів, Симбіотика залишалася єдиною клінікою, що надавала кардіохірургічну допомогу, коли львівські центри кардіохірургії по декілька разів були змушені зупинитися через коронавірус.


Насамперед, ми просто виконували протиепідеміологічні правила та рекомендації ВООЗ. Наш колектив – один з перших в Україні на 100% щеплений від коронавірусу, задовго до того, як це стало обов’язком.


Інженерні рішення на етапі проектування і будівництва клініки надали нам перевагу під час пандемії. Встановлена в клініці система вентиляції забезпечує окремий обмін повітря стаціонару, реанімації, операційного блоку, та амбулаторного відділення. Амбулаторний прийом не змішується зі стаціонарним лікуванням.


Допомогла також наша концепція лікування «все включено». У Симбіотиці пацієнти не потребують стороннього догляду. Наш персонал забезпечує повну професійну опіку пацієнтів, перебування родичів у клініці не потрібне. Пацієнт отримує все необхідне: не потрібно приносити їжу, мити посуд, шукати медикаменти по аптеках та інше. Спочатку ми сприймали цю концепцію як сервіс, а сьогодні переконуємося, що це також безпека, захист пацієнта від інфекцій і додаткових стресів. Більшість пацієнтів говорять, що почуваються у нас як вдома, а наш персонал ставиться до них, як до рідних людей.

Палата стаціонару

Неочікувано для нас, саме під час пандемії, нас почали розшукувати колеги медики, сімейні лікарі та кардіологи, які переживаючи за своїх пацієнтів, хотіли скерувати своїх пацієнтів саме в клініку, де вони отримали б не тільки сучасну і якісну, а й безпечну медичну послугу. Так ми відчули, що нашими клієнтами є не лише пацієнти, а й лікарі, які піклуються про своїх пацієнтів. І ця довіра лікарів до Симбіотики на сьогодні вже переросла у тісну співпрацю, виїзні спільні консультації на місцях, методичну допомогу.


Отже, якщо взяти за основну цінність безпеку пацієнта і продумувати всі ризики наперед, то криза виявиться не таким вже й важким періодом.


Клініка «Симбіотика» почала роботу всього за місяць до пандемії у лютому 2020 року. Як пандемія вплинула на стан серцево-судинних захворювань, чи побільшала кількість пацієнтів, що потребують оперативного втручання?


На жаль наслідки пандемії хворі з серцево-судинною патологією відчуватимуть ще дуже і дуже довго. Невизначеність, відсутність адекватної інформації, мотивований страх заразитися вірусом в лікарнях призвів до того, що збільшилася кількість пацієнтів із задавненими патологіями. Якщо до пандемії наша команда відмовляла в операції 7-15 пацієнтам на рік, то через півроку після початку пандемії у нас траплялося до 7 неоперабельних пацієнтів на місяць. Причиною задавненості таких хвороб стала втрата комунікації між кардіологами і пацієнтами, навіть фізичної, адже деякий час між містами навіть не було транспортного сполучення. Сімейним лікарям також було важко переконати своїх пацієнтів звертатися до спеціалістів, коли йшла інформація про те, що в лікарнях хворіють і лікарі, і пацієнти.


Тому нам довелося розгортати інформаційну, просвітницьку діяльність. Щоб пацієнт з серцево-судинним патологіями відчув, що він не один, що в нього є можливість безпечно лікуватися. Навіть лікарів первинного контакту потрібно було переконувати, що до нас скеровувати безпечно. І це поволі дало свій результат, ми змогли врятувати якість життя не одній людині. Ми і сьогодні продовжуємо таку роботу, бо зацікавлені реалізувати свої знання і вміння саме в мініінвазивній кардіохірургії.


Симбіотика спеціалізується на малотравматичних операціях на серці. Чим мініінвазивні операції відрізняються від буденних класичних операцій?


Мінінвазивні операції на серці виконуються через малий міжреберний розріз, без розкриття грудної клітки. Основна перевага – менша травма, менше болю, швидка реабілітація і повернення до звичного для пацієнта життя. Пацієнт з лікарні виходить на роботу вже за тиждень, водій сідає за кермо, лікар - стає за операційний стіл, викладач – за кафедру. Як бонус – ніхто і не здогадається, що у пацієнта була операція на серці – не видно жодних шрамів.

Процес операції на серці без розрізу грудини

Ми виконуємо таким методом коронарні шунтування, пластику та протезування клапанів серця, корекцію вроджених вад, тощо. Наприклад, нещодавно, ми зробили рідкісну операцію – мініінвазивне протезування біологічного аортального клапана, яка для нашої команди є звиклою, але дуже рідко трапляються пацієнти, що висловлюють попит на такий комплекс послуги. Їі свідомо обрав професор, який дуже цінує свій час, і у понад сімдесятирічному віці не хотів зупиняти роботу заради тривалої реабілітації. До нас він потрапив після того, як йому відмовили у проведенні мініінвазивної операції у кількох українських клініках.


Найбільше успішних «міні» історій, як не дивно, серед людей понад 70 років. На жаль, більшає молоді з задавненими хворобами, коли мініінвазивно оперувати вже неможливо. Але в кожному разі, якщо пацієнтові можливо зробити операцію мініінвазивно – ми обираємо саме цей шлях, і рідіємо, що люди нам довіряють.


Ви відомий спеціаліст в мініінвазивній кардіохірургії, один з перших в Україні, хто виконав операцію на серці з мінідоступу за європейськими стандартами. Чи вдається вам повною мірою реалізовувати ваші вміння у Клініці Симбіотика?


Симбіотика має унікальні умови для виконання малотравматичних операцій на серці. Ми маємо інструменти, спеціально виготовлені для таких операцій у Франції, 4-D трансезофагальне (черезстравохідне) ЕХО серця, без якого не можливо перевірити якість виконання мініінвазивної операції, під час операції ми застосовуємо вуглекислий газ, для уникнення ускладнень у вигляді інсультів. І найголовніше - маємо прекрасно вишколену команду кардіологів, кардіохірургів, перфузіологів, анестезіологів, середнього і молодшого медичного персоналу.


Мініінвазивний метод є дуже вимогливим до кваліфікації кардіолога, до якого звертається пацієнт. Кардіологи кардіохіургічного стаціонару мають професійне відчуття, настороженість, клінічне мислення, що дозволяє вчасно порекомендувати пацієнтові вирішення його питання шляхом мініінвазивного втручання. А з іншого боку, важливо, щоб сам пацієнт мав розумне бажання залишатися здоровим, опорою для своєї родини, а не тягарем. Саме такий пацієнт зможе знайти правильного спеціаліста.


Мініінвазивна операція має великі переваги, порівняно з класичною методикою. Жінки і молодь зберігають красу свого тіла, бо після міні не залишаються видимі шрами. Це просто порятунок життя для

Після операції шрам непомітний і має не більше 7-8 см.

багатьох людей поважного віку за 70 років, та тих, хто через супутні хвороби просто не зможуть перенести класичного втручання через розтин грудини.


Цей метод, потребує саме вчасного звернення і вчасного прийняття рішення про оперативне втручання. А якщо порахувати витрати на таку операцію, то вони будуть в результаті значно нижчими ніж на «класику».


Що ви можете порадити людям, особливо в цей час, коли небезпека ускладнень саме серцево-судинних захворювань зростає в рази?

Нещодавно мініінвазивно ми прооперували одного унікально життєрадісного чоловіка. Йому 84 роки. Пан Богдан, погодився знятися у відеосюжеті, як він сказав, щоб підняти дух людей. Він сказав, щоб жити, треба бути сміливим і довіряти лікарям. Нашу клініку обрав для мініінвазивної операції на серці своєму батькові глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук), який обирав нашу клініку не лише як син, а й як медик за професією, засвідчивши свою довіру до Симбіотики. Спільнота наших амбасадорів зростає, і ми дуже цінуємо їх інформаційну підтримку, бо до рекомендацій пацієнтів найбільше прислуховуються. І це десятки, сотні врятованих сердець.


А наша порада, насамперед полюбити себе. Це означає, незалежно від того, як ви почуваєтеся, наважитися на перше обстеження серцево-судинної системи. Робити такі профілактичні огляди мінімум раз на рік, краще - щопівроку. У разі виявлення патології, проконсультуватися у кардіолога кардіохірургічного стаціонару. Мати сміливість вчасно прийняти рішення про оперативне втручання, якщо його рекомендують, Це дозволить свідомо обрати відповідну клініку.


Хвороби серця молодшають, і час їх не лікує, а от лікарі – так. Почастішали випадки ендокардиту у тридцятирічних, атеросклеротичні бляшки у людей, які стверджують, що ведуть абсолютно здоровий і активний спосіб життя. Тому потрібно зробити для себе нормою регулярне профілактичне обстеження серця, так як нормою є техогляд автомобіля. Повірте, інвестиції в профілактику допоможуть зберегти життя і його якість до глибокого поважного віку.

451 перегляд0 коментарів
bottom of page